Stanowisko w sprawie systemu rozliczeń prosumentów

Poniżej publikujemy stanowisko Zarządu naszego Związku z dnia 20 sierpnia 2021 r. w sprawie planowanych zmian w systemie rozliczeń prosumentów wytwarzających energię z instalacji fotowoltaicznych w kontekście realizacji przez samorządy projektów współfinansowanych ze źródeł UE.

Samorządowcy w przyjętym stanowisku - w związku z przyjętą przez Sejm RP w ostatnich dniach nowelizacją ustawy o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw - apelują o wprowadzenie okresu przejściowego dla projektowanych zmian w systemie rozliczeń prosumentów wytwarzających energię z instalacji fotowoltaicznych.

Obecnie w Polsce funkcjonuje około pół miliona prosumenckich instalacji fotowoltaicznych, które generują oszczędności finansowe dla ich właścicieli, ale także przyczyniają się̨ do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez produkcję energii z odnawialnych źródeł. Zgodnie z zaproponowanymi przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska i przyjętymi przez Sejm RP w dn. 11 sierpnia 2021 r. zmianami w ustawie o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw, zostanie wprowadzona nowa formuła funkcjonowania modelu prosumenckiego, która rodzi pewne wątpliwości. Wprowadzane zmiany generują bowiem potencjalne problemy w przypadku samorządów, które obecnie znajdują się w fazie realizacji projektów prosumenckich współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej - czytamy w stanowisku.

Zarząd Związku zwraca uwagę, że obecnie prosumenci zużywają energię wyprodukowaną w instalacjach fotowoltaicznych na własne potrzeby, a jej nadmiar oddają do sieci, przy czym każdą oddaną kWh energii mogą w ciągu roku nieodpłatnie odebrać (w następujących proporcjach: 70% jeśli instalacja ma moc od 10 kWp do 50 kWp oraz 80% jeśli instalacja ma moc mniejszą niż 10 kWp).

Przyjmujący energię elektryczną do sieci elektroenergetycznej Operator Systemu Dystrybucyjnego (OSD) staje się swego rodzaju magazynem energii, który można „naładować” w okresie dużego nasłonecznienia, a wykorzystać w czasie jesienno-zimowym. Procedowana nowelizacja ustawy o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw zakłada zastąpienie dotychczasowego modelu nowym, w którym produkowana energia będzie sprzedawana, tj. od 1 stycznia 2022 r. prosumenci będą mogli oddawać energię do sieci, ale będzie ona sprzedawana po średniej cenie hurtowej z poprzedniego kwartału, natomiast za energię pobieraną np. nocą lub w pochmurne dni, będzie należało zapłacić cenę detaliczną z doliczonymi opłatami dystrybucyjnymi operatora. Samorządy i mieszkańcy (prosumenci), którzy zdecydują się na instalacje fotowoltaiczne w 2022 r. będą już rozliczani w nowym systemie, co spowoduje wyższe koszty energii elektrycznej niż w przypadku korzystania z wcześniejszego systemu opustów.

całe stanowisko dostępne tutaj

Data publikacji: 23.08.2021 r.

Współpracujemy